Да си попълним автобиографията

Да си попълним автобиографията Основната цел на Вашата автобиография (CV) е да Ви спечели покана за интервю

Когато съставяте автобиографията си, нито за миг не забравяйте това. Всяка друга представа или нагласа към автобиографиите е абсолютно безполезна.

Представете си ситуация, в която на бюрото на работодателя стои купчина с 40-50
автобиографии. От цялата купчина вероятно само 8-10 души ще бъдат поканени на интервю за работа, или това са само около 20% от всички кандидатствали.

Може да сте отличен специалист с подходящото образование, стаж и умения, но ако автобиографията Ви не струва, едва ли ще Ви поканят на интервю, освен ако не сте разбира се, единственият кандидат. Така че, вложете старание в изготването на автобиографията си.

Същевременно, не очаквайте от автобиографията си чудеса! Тя вероятно няма да Ви
донесе желаната работа просто ей така. Нейната цел е да Ви спечели покана за интервю, а какво ще се случи на интервюто – това зависи изцяло от Вас.

Гледайте на автобиографията си като на средство за продажба

Да, чрез вашето CV рекламирате и продавате себе си. Ако работодателят хареса това, което му продавате, той ще го купи, т.е. ще реши да инвестира време и да се срещне с Вас, за да разговаряте за длъжността и за това как можете да работите заедно.

Повечето хора съставят стандартни автобиографии. В тях те не казват нищо важно за себе си. Това са лошите автобиографии, които напомнят на лошите рекламни клипове по телевизията.

Критично важно е автобиографията да демонстрира с какво сте ценен за работодателя. Във Вашето CV следва да има доказателства, че именно Вие сте точното решение на проблемите му.

Бъдете конкретни и откровени

Няма по-отегчителна автобиография от „кухата” автобиография – онази, която говори много, но не казва нищо.

По възможност, позовавайте се конкретни цифри и факти. Например, ако търсите работа в продажбите, позовете се на броя продажби, проценти ръст, брой обслужени клиенти, брой спечелени нови клиенти, имена на географски региони, брой разработени нови географски региони, имена на важни клиенти и т.н.

Някой би казал: „Та това е фирмена тайна!! Работодателят ще си помисли, че след като разгласявам данни за бивши мои местоработи, ще постъпя така и с него.”

Не бъдете чак толкова притеснителни – не винаги и не всичко е фирмена тайна! Така или иначе за цифрите и фактите ще стане дума в хода на интервюто, ако интервюиращият
е професионалист, който знае какво иска.

Освен това, потенциалният ви работодател ще иска да разбере с какво именно сте ценен и полезен.

Безусловно, в автобиографията си може лесно да изопачите, преувеличите или дори да
си измислите факти и събития, само и само да постигнете целта си – да те поканят на интервю за работа.

Не го правете! Подобен подход е твоята гаранция, че няма да получите желаното място, както и че никога повече няма да ви поканят на интервю в тази организация.

Да си откровен не означава, че автобиографията ти трябва да се превърне в детайлна история на твоя живот. Откровеността е най-добрата политика. Явете се на интервюто без угризения.

И като заключение

Убедете се, че автобиографията Ви не съдържа правописни, граматически, стилистични или чисто технически грешки. Няма по-лесен начин да сринете репутацията си, ако на всеки втори ред работодателят открива доказателства за Вашат разсеяност или неграмотност.


Сподели:
wave