Ефективно търсене на работа

Ефективно търсене на работа

Освен ако не си един от късметлиите с изключително търсена в момента професия, намирането на нова работа ще е предизвикателен процес за теб, дори и в настоящия момент, в който безработицата в страната е на едно от най-ниските си нива от десетилетия. Можеш обаче да направиш търсенето си малко по-лесно, ако използваш подходяща стратегия и помощта на инструментите и обявите на jobsmarket.bg.

Ето и няколко стъпки как да използваш сайта най-рационално. На първо място е необходимо да решиш какво искаш и да започнеш да го търсиш. Направи регистрация в сайта, и попълни старателно профила си. Над какво да наблегнеш:

Умения и желания

Преди да започнеш търсенето на работа, отдели време, за да обмислиш силните и слабите си страни, както и какво обичаш да правиш. Опиши ги старателно в профила си.

Ако не знаеш как изглежда твоята идеална работа, няма и да знаеш как да я намериш, и да следваш ясна стратегия за намиране на нова работа.

Позиция, работни задължения


Започни с определяне на позицията и работните задължения, които те интересуват. Опиши старателно досегашните позиции при бившите работодатели, като не забравиш да опишеш какви качества са придобити в процеса на работа там.

Обмисли работната среда, в която се представяш най-добре – екипна работа, индивидуална или комбинация от двете.

Уточни и предпочитания от теб бранш, размера на компанията, местоположението и йерархичната ѝ структура.

Списък с работодатели

Създай списък на компаниите, които отговарят на тези изисквания и предлагат позиции, които те интересуват. Добави работодателите в списък с любими и така можеш да преглеждаш само тяхните обяви и ще получаваш известия за новите свободни позиции при тях.

Изготви кандидатурата си за работа

Успешната стратегия за намиране на нова работа включва предварително обмисляне и създаване на подходящите инструменти за постигане на целите ти - Автобиография/CV, мотивационни писма и евентуални препоръки от бившите работодатели.

Създай автобиография и мотивационно или придружаващо писмо, които описват точно твоята идеална работа и конкретната аудитория, за която са предназначени.

Разгледай профила си и допълни пропуснатите неща. Jobsmarket.bg следи внимателно да не се показва лична информация за кандидатите за работа.

Обмисли работа на свободна практика

Не пренебрегвай възможностите да работиш на свободна практика, ако професията ти го позволява и отбележи в профила си, че можеш да работиш и като фрийленсър.

Прецени дали би могъл да работиш по различни проекти за различни компании, докато търсиш нова работа. Така не само ще добиеш по-добра представа какво се търси от работодателите, но и можеш да увеличиш шансовете си да получиш предложение за работа на трудов договор от клиент, за който вече работиш.

Подготви се отлично за предстоящите интервюта за работа

Една добра стратегия за намиране на нова работа включва перфектна подготовка. Колкото по-подготвен си за интервюто, толкова по-добре ще се чувстваш и има и по-голяма вероятност да се представиш отлично.

Още преди да те поканят на интервю за работа, разработи отговори на обичайните въпроси, задавани от интервюиращите.

Няма как да знаеш какво точно какво ще те попитат, но можеш да предвидиш основните теми: работен опит, умения, ключови постижения, работа в екип, лидерство, комуникация с клиенти, и т.н. Подготви твоите отговори по тези теми.

Не очаквай светкавични резултати

Може би се надяваш да намериш нова работа в рамките на 2-3 седмици, но реалността е друга. Този процес обикновено отнема поне месец и половина-два, за да откриеш подходящата възможност и да получиш предложение за работа.

Като част от твоята стратегия за намиране на нова работа, подготви се психически за по-продължителен период на търсене, за да не се изненадаш неприятно впоследствие.


Сподели:
wave