Как да изберем правилната работа

Как да изберем правилната работа Случва се да търсим мечтаната работа с месеци, но се случва и да получим повече от една оферти за работа. Ако попаднете в подобна ситуация, трябва да си зададете няколко въпроса преди да приемете някое от предложенията.

Мога ли да се развия на новата работа?

Развитието ви в дадена сфера трябва да е приоритет, когато избирате нова работа. Повечето работодатели съставят дългосрочни програми за развитие на техните подчинени.

Специалистите съветват още на интервюто да се поинтересувате от програмите за развитие и обучение, които фирмата предлага. Това ще покаже на бъдещия ви работодател колко силно сте мотивирани.

Какво ще се случи с личния ми живот?

Някои професии могат да обсебят цялото ви време, затова, когато избирате бъдещата си работа, трябва да помислите дали ще се справите с балансирането между работата и личния живот.

На някои места е задължително да се работи през уикендите, на други до късно вечер. Преди да предложите свободното си време на работодателите, премислете внимателно плюсовете и минусите, както и жертвите и компромисите, които бихте направили за новата работа.

Харесват ли ми работодателите?

Фигурата на шефа може много силно да повлияе на работната атмосфера. Още на самото интервю преценете как бихте се сработили с човека срещу вас.

За да се чувствате спокойни и пълноценни на работното си място, не е задължително между вас и вашите работодатели да има дълбоки симпатии. Трябва да уважавате шефовете си, за да има полза от съвместната ви дейност.

Как се развива компанията?

Експертите съветват преди да подпишете трудов договор да прегледате как се е развивала компанията през последните 3 г.

Условията на финансова и икономическа криза принуждават много фирми да прекратят дейността си. Затова се замислете дали новото работно място е перспективно и сигурно за вас.

Когато решите кое работно място е най-удобно и удовлетворяващо за вас, задължително се свържете и с представителите на фирмата, която не сте предпочели.

Специалистите казват, че е по-учтиво да откажете по телефона, а не чрез имейл, като посочите причината, заради която предпочитате другата компания.


Сподели:
wave