Как да напишем подходяща обява за работа?

Как да напишем подходяща обява за работа?

Писането на обява за работа на пръв поглед изглежда лесна задача, но при започването й изникват безброй въпроси. Малко хора отделят необходимото време, за да изготвят идеалната обява за работа. Но подходящата обява за работа е тази, която не само ще Ви помогне да привлечете идеалните кандидати, но и ще отхвърли неподходящите такива.
Ние, от Jobsmarket.bg ще си позволим да дадем кратки напътствия, които освен да спечелите подходящите кандидати, ще Ви помогне и за бързото одобряване и откриване на Вашата обява.

Заглавие на обявата

Като начало нека опитаме да ангажираме кандидатите с подходящо заглавие. Задайте си въпросите: Какво може да привлече вниманието на идеалния кандидат? Какво би го накарало да се спре на Вашата обява? Не залагайте на ключoви думи още в заглавието. Търсачката в jobsmarket.bg освен по заглавие търси и в съдържанието на обявата, както и показва релевантни обяви спрямо уменията и предпочитанията на кандидатите. Не претрупвайте нещата още в началото.

Напишете обява, която е кратка и по същество

Пишете на ясен и специфичен език. Използвайте повече глаголи за действие, за да направите обявата по-четима. Избягвайте използването на ненужни думи.

За кандидатите е важно да знаят няколко основни неща, водещо сред които е това, в каква компания отиват. Започнете обявата с кратко представяне на Вашата фирма. Споменете какво прави Вашата компания различна и  защо идеалният кандидат би искал да работи точно при Вас. Какво кандидата би спечелил за себе си като професионалист, ако се присъедини към Вашата компания.

Много е важно в обявата си да кажете всичко ясно, точно и кратко. Ако искате да наемете подходящи хора за Вашето свободно работно място, трябва да имате ясна представа кой е Вашият идеален кандидат. Основна грешка в изготвянето на обява е да се пишат абсурдни и излишни отговорности за определената длъжност, която сте посочили. Или пък да вмъквате изисквания, които са логични и не е необходимо да бъдат споменати.

Задължително е в обявата да присъства наименованието на позицията и основните задължения, които тя ще включва, на базата на предварително направения профил на длъжността. Добре е да бъдат посочени и изискванията на компанията по отношение на позицията, като е от голямо значение да бъдат ясно дефинирани задължителните и
препоръчителните изисквания.

Добре е също да се упоменат социалните придобивки, като например карти за спорт, безплатни храни и напитки, забавления в свободното време, осигурен транспорт и други подобни.
Правописът, фирменото лого и прегледността имат огромно значение за въздействието на обявата. Една дребна правописна грешка може да ви лиши от ценен кадър, който я е забелязал.
Ние от jobsmarket.bg следим за правописа, и понякога може да коригираме или да върнем за редакция обявата. Прочетете поне веднъж цялата обява преди да натиснете бутона "Публикувай".

Заключение

Обявата и съдържащата се в нея информация са част от комуникацията между работодателя и кандидата. Целият този процес - от обявата до назначението и даже след това трябва да са
базирани на зачитане на интересите на двете страни, взаимно уважение и желание за съвместно сътрудничество, ясни права и задължения, ясни финансови взаимоотношения.


Сподели:
wave