Как да се държим на интервю за работа

Как да се държим на интервю за работа Как да спечелим симпатиите на интервюиращия и кое ни гарантира успешното ни представяне и получаване на желаната работа? Оказва се, че няма универсални отговори на тези въпроси, нито формула за успешно издържано интервю за работа.

Всяка среща протича различно и представлява съвкупност от обстоятелства и ситуации, които понякога няма как да предвидим. Има обаче няколко универсално валидни правила на поведение и препоръки, които биха послужили на всеки кандидат за работа да премине през изпитанието „интервю за работа“.

Не закъснявайте!

Добро впечатление ще направите, ако се явите на срещата от 5 до 10 минути по-рано от уговорения час. По този начин ще имате време да се уверите, че сте в приличен и спретнат вид, а също така и да намалите напрежението от предстоящото интервю. С явяването си 5 минути по-рано подсказвате, че цените времето на човека, който ви е поканил, както и че сте организиран човек. По този начин давате ясен знак, че на вас може да се разчита. Ако все пак, по независещи от вас причини, ви се наложи да закъснеете за срещата, предупредете за това.

Бъдете усмихнати, спокойни и естествени в поведението си

Никой не обича сприхави, изнервени и намръщени хора. Покажете уважение към човека, който ви е поканил на срещата, защото както вие, така и той, сте отделили от ценното си време, за да може тя да се осъществи. Направете добро впечатление, като сте любезни и вежливи. В крайна сметка всяко интервю за работа крие вероятността да се окаже бъдещото ви работно място.

Обърнете внимание на облеклото

Независимо за каква позиция кандидатствате, ще оставите добро впечатление, ако сте облечени семпло и с вкус, а гримът и аксесоарите са в минимално количество. Прието е облеклото при кандидатстването в бизнес среда да се състои от пола (панталон) в неутрални цветове, риза, сако. Потници, дънки и къси поли не са приемлив вариант в този случай. При кандидатстване за работа в по-неформална среда и обстановка имате по-голяма свобода и ако решите да отидете облечени с дънки, то задължително при избора си на облекло трябва да подходите разумно и да подчертаете доброто си възпитание и вкус.

Взаимовръзката между лични и професионални интереси и цели

Задължителният въпрос, през който преминава всяко интервю за работа е: „Защо кандидатствахте за тази позиция? Какво ви привлече в нея?“ Преди интервюто трябва да зададете първо на себе си въпросите:

    Защо искам тази работа?
    Сигурен ли съм, че я искам?

Ако целта ви е единствено да ви вземат на работа, но впоследствие се окаже, че тя не съответства на личните ви качества, цели и интереси, то тогава няма смисъл да губите нито своето, нито чуждото време. Дори да успеете да заблудите човека отсреща с отговорите си и ви назначат, въпрос на време е да се отегчите от новата си работа поради несъответствие между това, което ви предлага позицията и от друга страна - личните ви интереси и цели. В резултат на неправилен избор на работно място получаваме липса на мотивация, неефективност и неудовлетворение. Прикриването на мотивите за кандидатстване за дадена позиция рано или късно ще ви подтикне отново да търсите работа.

По време на интервюто представете себе си като човек, на когото може да се разчита, има желание да работи и да се учи

Никой не очаква от вас да сте специалист по всичко – да умеете да пеете, да свирите на няколко музикални инструмента, да владеете западни и източни езици (и източни бойни изкуства) и едновременно с това да имате търговски усет, докторска степен по ядрена физика и да правите втора докторантура по клинична психология. Това, което интервюиращият иска да прецени е дали сте ентусиазирани, имате ли мотивация за конкретната работа, ще проявявате ли сериозно отношение и отговорност към нея и не на последно място – с какво ще допринесете за развитието на компанията. Споделете своя опит, квалификации и различни умения – компютърни компетенции, владеене на чужди езици, интереси и т.н. Това ще допълни картината и определено ще ви представи в добра светлина. Всички тези умения показват също така, че не сте си губили времето до сега, а сте го оползотворили в това да развивате и усъвършенствате себе си.

Не критикувайте предишните си работодатели и не оправдавайте себе си

Нещата не са се получили, както сте очаквали на предишните ви работни места, като причините за това могат да бъдат индивидуални, семейни, финансови. По време на интервюто не споделяйте никому ненужна информация относно предишния ви работодател, нито го критикувайте пред интервюиращия. Ако го направите има вероятност да си помислят за вас, че сте човек, който има навика да критикува и не поема отговорност за решенията и действията си (едно, от които е предишното ви работно място). Фактът, че търсите работа не означава, че сте некомпетентен или безперспективен човек. На въпроса: „Защо напуснахте предишното си работно място?“ обмислете отговора си внимателно, подчертавайки, че не сте открили правилното място за развитие и липсата на мотивация ви е подтикнала да търсите друга посока за професионално развитие. Умелият интервюиращ ще ви задава кръстосани въпроси, чиято цел е да дефинират действителните ви амбиции и поради това се препоръчва да бъдете максимално искрени. Допълнете, че на предишното си работно място сте научили много нови неща и сте срещнали прекрасни хора. Не е нужно да разберат вашата гледна точка и мотиви за напускане, важно е да сте искрен по време на разговора и да не заблуждавате отсрещната страна.

Финансовият аспект

По време на интервюто сте разказали за себе си, своя опит, квалификации и компетенции. На вас са ви разказали за фирмата, задълженията и отговорностите за конкретната позиция за работа. Финалният щрих при повечето интервюта за работа съдържа въпроса „Какво очаквате да бъде възнаграждението за съответната позиция?“ Отговорът ви тук също трябва да бъде искрен. Ако предлаганата от фирмата заплата не ви устройва, няма смисъл да занижавате критериите си, за да ви вземат на работа, тъй като това отново ще доведе до неудовлетворение на по-късен етап и респективно – намиране на друга алтернатива, т.е. смяна на работата.

При приключване на интервюто изкажете благодарност за срещата и за отделеното време. По този начин ще покажете добро възпитание и уважение към човека отсреща. Независимо дали сте се справили успешно според критериите на специалиста по човешки ресурси, провел интервюто, Вие със сигурност сте оставили добро впечатление. Разбрали сте също така повече за естеството на работа, целите на фирмата и сте добили представа в каква обстановки и сред какви хора ще работите, ако ви одобрят. А именно тази е една от целите на всяко интервю за работа - да разберем повече за това, какво ни предлагат и да преценим дали ние ще направим добър избор, ако впоследствие приемем поканата за работа.


Сподели:
wave